Βρείτε μας στο Google+ PC Lost: Το Twitter θα μπορεί στο μέλλον να προβλέπει την κατάθλιψη!

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Το Twitter θα μπορεί στο μέλλον να προβλέπει την κατάθλιψη!

Μία μέθοδο που μπορεί και διακρίνει αν ένας χρήστης του Twitter κινδυνεύει από κατάθλιψη, και μάλιστα με ακρίβεια 70%, «σκανάροντας» τα tweets του, ανέπτυξε μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έρικ Χόρβιτς, του Microsoft Research Redmond.





«Αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα που θα μπορούν να αντιληφθούν πότε κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, απλά και μόνο από τις δημοσιεύσεις του. Τι λένε οι άνθρωποι στον κόσμο σε δημόσιους χώρους; Μπορείτε να φανταστείτε εργαλεία που θα ενημερώνουν για μεταβολές στη διάθεση ενός χρήστη, πριν καν τις νιώσει ο ίδιος», αναφέρει ο Χόρβιτς.

Η μέθοδος έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς πολλά tweets μπορεί να μην αξιολογηθούν σωστά, ενώ υπάρχει θέμα και με τα λάθη, αφού στο 10% των περιπτώσεων βρέθηκαν να κινδυνεύουν με κατάθλιψη υγιείς χρήστες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα της Microsoft βρήκε 476 χρήστες του Twitter, 171 εκ των οποίων είχαν κατάθλιψη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιστορικά τους στο Twitter μέχρι και έναν χρόνο πριν τη διάγνωση, αναζητώντας διάφορες ενδείξεις κατάθλιψης, αναλύοντας 2,2 εκατ. tweets με υπολογιστικά μοντέλα.

Μέσω της σύγκρισης των tweets των χρηστών με κατάθλιψη με αυτά υγιών χρηστών, αναπτύχθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος που μπορεί να προβλέψει περιπτώσεις κατάθλιψης πριν αυτές εκδηλωθούν. Το εν λόγω «μοντέλο» στη συνέχεια δοκιμάστηκε και σε άλλο δείγμα χρηστών, με ποσοστό επιτυχίας 70%.

Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε επίσης λέξεις – κλειδιά που υποδεικνύουν κατάθλιψη.

Σημαντική είναι και η συχνότητα των tweets και των διαλόγων με άλλους χρήστες, καθώς άτομα που βρίσκονται σε κατάθλιψη τείνουν να «tweetάρουν» λιγότερο και αλληλεπιδρούν λιγότερο με άλλα άτομα, σύμφωνα με τον Χόρβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου