Βρείτε μας στο Google+ PC Lost: Το Facebook επηρεάζει αρνητικά την αυτοεικόνα

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Το Facebook επηρεάζει αρνητικά την αυτοεικόνα

Η έντονη επιθυμία των νεαρών κοριτσιών για αποδοχή μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου μπορεί να πυροδοτήσει την εμμονή με την απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι έφηβες που αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια σε δραστηριότητες στο Facebook, προβάλλοντας και σχολιάζοντας φωτογραφίες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα κακής αυτοεικόνας και μειωμένης αυτοπεποίθησης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Η ταχύτατη εξάπλωση του Facebook έχει φέρει την επανάσταση στην επικοινωνία αλλά και στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το δίκτυο ώστε να αξιολογήσουν την εμφάνισή τους και βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στην ανταπόκριση άλλων χρηστών στις φωτογραφίες τους.

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ είχε σαν στόχο να αναλύσει πώς το Facebook επηρεάζει την εικόνα σώματος σε άτομα ηλικίας 16-40 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες απάντησαν ότι το κοινωνικό δίκτυο τους παρείχε μια σαφή εικόνα για το σώμα και το βάρος τους, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δήλωσε πως θα ήθελε να μοιάζει εμφανισιακά σε κάποιο φίλο ή γνωστό με βάση τις αναρτημένες φωτογραφίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνεχής προβολή και ανταλλαγή φωτογραφικού υλικού μέσω του Facebook μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ψυχολογική κατάσταση των εφήβων που αφιερώνουν πολύ χρόνο σε δραστηριότητες σχετικές με το δίκτυο.

Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, μια ομάδα ερευνητών αναζήτησε τα χαρακτηριστικά του Facebook που σχετίζονται με την εικόνα σώματος στους εφήβους.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν το Facebook και αυτών που δεν ασχολούνται με τα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, πολλά κορίτσια ασκούν αυστηρή κριτική στην εξωτερική τους εμφάνιση λόγω όσων προβάλλονται στο δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου