Βρείτε μας στο Google+ PC Lost: Το Facebook και το Twitter στην υπηρεσία της ιατρικής!

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το Facebook και το Twitter στην υπηρεσία της ιατρικής!

Εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους επιδημιολόγους μπορεί να αποτελέσουν τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, αφού επιτρέπουν την καταγραφή της εξάπλωσης των ασθενειών σε πραγματικό χρόνο, όπως δημοσιεύεται στο CNN.







Στη λογική του ότι η κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να παρατηρούν την εξάπλωση διαφόρων μεταδοτικών νοσημάτων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς», ανέπτυξαν μία εφαρμογή που αξιολογεί τις αναρτήσεις μας στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας μία γραφική απεικόνιση της εξάπλωσης των ασθενειών.

Μάλιστα, τα στοιχεία που συλλέγονται, αντιπαραβάλλονται με τις αναφορές νοσοκομείων, κλινικών και γιατρών, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αρκετά σαφής εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης.

«Καθημερινά, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περίπου 340 εκατομμύρια αναρτήσεις στο Τwitter. Υπάρχει αρκετός χώρος για επιπλέον ενημέρωση για την ασθένεια, τον οποίο το Τwitter μπορεί να καλύψει», εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ Ντρέζντε, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Πανεπιστήμιου «Τζονς Χόπκινς».

Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, επόμενος στόχος είναι να καταφέρουν να αξιοποιήσουν στοιχεία που προέρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να προβλέψουν πού και πότε θα παρατηρηθεί έξαρση φαινομένων λόγω της εμφάνισης κάποιου ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου